Захвалница
ЗАХВАЛНИЦА
Посебну захвалност упућујемо

Андриани Милуновић из Општине Лепосавић и Николи Радосављевићу из Спортско - туристичке организације општине Лепосавић на несебичној помоћи и доприносу у реализацији пројекта, као и Зорану Гарићу из Покрајинског Завода за заштиту споменика културе из Приштине са измештеним седиштем у Лепосавићу на уступљеним документима и Радољубу Кнежевићу и Гојку Миливојевићу из Лепосавића на сарадњи у реализацији пројекта.

Захваљујемо се и Епархији Рашко-призренској и Косовско-метохијској на Благослову, као и свим људима Лепосавића на доброј вољи, помоћи и искреном гостопримству.

Аутори     Дигитална мапа културног наслеђа општине Лепосавић
израђена је уз подршку Канцеларије за Косово и Метохију
Владе Републике Србије
      Дигитална мапа          културног наслеђа  
општине Лепосавић

X
Лешак
Споменик пуковнику Павлу Блажарићу подигнут је у мести Лешак. Пуковник Павле Блажарић, познат и као Војвода бистрички рођен је 1878 године селу Јериња, основну школу завршио у Рашкој, даље школовање наставља у Крушевцу и Београду, где и завршава Војну академију. Био је познат као изузетан ђак, питомац и полиглота. Учесник је „Мајског преврата“ 1903, у комитске одреде ступа 1905. када је постављен за шефа горског штаба на територији Македонији. Уочи Првог Балканског рата формира Луковски четнички одред и активно учествује у војним операцијама ослобађања „Старе Србије“ и са својим одредом први улази и ослобађа Призрен 1912. године. Наставља успешно војевање у Другом Балканском рату и Првом светском рату, напредујући до чина пуковника и команданта бригаде, тако да је 14 година свог живота провео у рововима и биткама за ослобођење српског народа и стварања државе. Један је од ретких завереника из 1903 који је преживео војевања у турбулентним ратним временима са почетка двадесетог века, заслуживши вечно сећање и поштовање свог српског народа.
ЛЕПОСАВИЋ Сочаница Лешак Остраће Јошаница Дренова Земаница Небеске столице Врачево Улије Церања Дубока Бистрица Бело Брдо Планиница Јариње Рватска Баре Гулије Дрен Црвени Добрава Борчане Лозно Копориће

Дигитална мапа културног наслеђа општине Лепосавић реализована је под покровитељством Канцеларије за Косово и Метохију са намером да широј јавности прикаже обрисе изузетног културног и духовног богатства овог краја. Основна намера и циљ дигиталне мапе јесте да буде подстицај за будућа истраживања, чувања и представљања богатог културног наслеђа општине Лепосавић, које ће се стално допуњавати новим садржајима. Надамо се да ће „културно осветљавање“ богатства културе и традиције Лепосавића, односно Косова и Метохије, а самим тим и Србије као целине и васколиког српског рода бити стожерна и стална активност институција и појединаца на неговању, чувању и изградњи српског идентитета и трајања.