Захвалница
ЗАХВАЛНИЦА
Посебну захвалност упућујемо

Андриани Милуновић из Општине Лепосавић и Николи Радосављевићу из Спортско - туристичке организације општине Лепосавић на несебичној помоћи и доприносу у реализацији пројекта, као и Зорану Гарићу из Покрајинског Завода за заштиту споменика културе из Приштине са измештеним седиштем у Лепосавићу на уступљеним документима и Радољубу Кнежевићу и Гојку Миливојевићу из Лепосавића на сарадњи у реализацији пројекта.

Захваљујемо се и Епархији Рашко-призренској и Косовско-метохијској на Благослову, као и свим људима Лепосавића на доброј вољи, помоћи и искреном гостопримству.

Аутори     Дигитална мапа културног наслеђа општине Лепосавић
израђена је уз подршку Канцеларије за Косово и Метохију
Владе Републике Србије
      Дигитална мапа          културног наслеђа  
општине Лепосавић

X
Лепосавић
Високо развијен, стилизован декоративни вез изведен на традиционалној одећи српског народа, посебно на женским кошуљама, а као сведена варијанта, између два рата јавља се у градовима на текстилним предметима покућства. Комбинација платна коришћеног за израду кошуља (најчешће конопљано, али и ланено, полупамучно и памучно), доминантна црвена боја веза изведена уз коришћење различитих материјала (вуна, метална нит, жута или бела срма, шљокице), коришћене технике и називи за одевне елементе, стварају спој који је резултат, али и рефлексија српског, византијског, романског и источнохришћанског културног круга.

Косовски вез спада у домен знања и вештина везених за традиционалне занате и представаља традиционални начин украшавања одеће српског народа на Косову, као и текстилног покућства и савремене женске одеће у градовима централне Србије и Војводине.

Под косовским везом подразумева се вез израђиван на текстилним предметима, између два светска рата, претежно у градовима Србије. Карактеришу га стилизовани комплексни мотиви, свођење на основну технику којом се изводио вез, али и верно преношење традиционалних орнамената. Он се визуелно, по техникама, материјалима и орнаментима, разликује од традиционалних везова српског сеоског становништа с Косова. Опстао, спорадично до данас, он не представља само украс, већ указује на дубља значења и, уз то везан, значај који му се приписивао и који му се још увек придаје.

Косовски вез се израђује на различитим предметима текстилног покућства, првенствено на онима којима се украшавао стамбени простор. Извођен је и на деловима женске савремене одеће, као што су хаљине и блузе, али и на деловима женске традиционалне ношње у Шумадији, и то млађе варијанте. По техникама израде, материјалима и орнаментима, овај вез нема пуно сличности с традиционалним везовима српског становништва с Косова, од којих су најпознатији и најбогатији они који су рађени на платненим деловима српске женске ношње – кошуљама – које сврставају у један од најлепших везова у бившој Југославији.
ЛЕПОСАВИЋ Сочаница Лешак Остраће Јошаница Дренова Земаница Небеске столице Врачево Улије Церања Дубока Бистрица Бело Брдо Планиница Јариње Рватска Баре Гулије Дрен Црвени Добрава Борчане Лозно Копориће

Дигитална мапа културног наслеђа општине Лепосавић реализована је под покровитељством Канцеларије за Косово и Метохију са намером да широј јавности прикаже обрисе изузетног културног и духовног богатства овог краја. Основна намера и циљ дигиталне мапе јесте да буде подстицај за будућа истраживања, чувања и представљања богатог културног наслеђа општине Лепосавић, које ће се стално допуњавати новим садржајима. Надамо се да ће „културно осветљавање“ богатства културе и традиције Лепосавића, односно Косова и Метохије, а самим тим и Србије као целине и васколиког српског рода бити стожерна и стална активност институција и појединаца на неговању, чувању и изградњи српског идентитета и трајања.